Club Info
Agenda
Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Laatste nieuws
Hits: 8153

Geschiedenis

 Handboogsportvereniging Nooit Volleerd te Schijf bestaat sinds 1954. De (toen nog outdoor-) schietbanen werden in dat jaar op 2 en 9 mei officieel geopend. De toenmalige burgemeester en pastoor en het districtbestuur waren bij de opening aanwezig. De Burgemeester heeft destijds de eerste pijl geschoten.

In 1956 deed een koppel van Nooit Volleerd mee aan de koppelwedstrijd te Stampersgat. Het koppel bestond uit J. Gommers en M. van Nijnatten. Het inleggeld bedroeg fl 2,50 per persoon en als prijs werd aan ieder fl 6,50 uitbetaald. Aangezien het in Schijf op dat moment net kermis was kwam dat geld goed van pas.

Ook in de vroege jaren van het bestaan van Nooit Volleerd lag de nadruk vooral op gezelligheid, zo werd in één van de jaarverslagen het volgende gemeld aangaande een koppelwedstrijd: "Het koppel M. Jochems en M. van Nijnatten bracht ieder een half mud kolen en een boeren worst mee naar het Schijf toe. Het derde koppel kwam elk met 2 koude voeten terug naar Schijf."

Uit het jaarverslag van 1957: "Het koppel M. Jochems en C. Kerstens schoot zich de eerste avond in de gele trui, maar toen de bergen kwamen moesten zij hem afgeven aan grotere cracks. Na het einde van deze "tour der schutters" kwamen zij toch met fraaie prijzen naar huis."

Toch werden er in de vroege jaren van het bestaan van de vereniging ook al wel wat succesjes behaald, Jan Gommers kwam in 1957 uit in het 12-tal district 2, kring Essen. Dat hij een sterke schutter was heeft hij die dag wel bewezen, hij was de hoogste schutter van de Nederlandse ploeg en moest dus kampen tegen de hoogste Belgische schutter en dit was niemand minder dan de toendertijd zo gevreesde Karel Wijters. Maar Jan had er nog geen erg in en schoot Karel totaal van de kaart. Zodoende werd hem de kampioensmedaille opgespeld.

In 1964 kreeg Nooit Volleerd de beschikking over een eigen indoor-schutterij, deze bevond zich op de locatie waar nu Kir Royal gevestigd is. Op zaterdag 7 maart werd door burgemeester Alberts destijds het eerste schot gelost op de nieuwe overdekte banen.

De vereniging heeft daarna in de loop der jaren heel wat topschutters voortgebracht. Jarenlang schoot het eerste team in de hoofdklasse.

 

 

Vanaf 1994 wordt binnen de vereniging veel aandacht besteed aan het werven en trainen van jeugdleden. Dit heeft ertoe geleid dat een groot aantal veelbelovende jeugdigen op dit moment bij Nooit Volleerd de schietsport beoefent.

In 1998 werd de huidige baan geopend achter café zaal Sport. De eerste schoten op de nieuwe banen werden gelost door het toenmalig oudste (Marijn van Dijk) en jongste (Simon Nouws), zie onderstaande foto welke als aandenken in onze schutterij hangt.

 

Tot op de dag van vandaag vinden in de schutterij achter het voormalige café zaal Sport nog steeds de trainingen plaats. In 2010 werd de naam van deze zaak gewijzigd naar 't Wapen van Schijf. Daarnaast worden natuurlijk verschillende wedstrijden georganiseerd en regelmatig wordt de baan verhuurd aan gezelschappen.

Naast de binnenbanen beschikt onze vereniging over een buitenbaan waar op verschillende afstanden (tot maximaal 90 meter) kan worden geschoten. De buitenbaan is gelegen net buiten het dorp aan de Schijfse baan.

 

In 2014 was het 60 jarig bestaan van Nooit Volleerd, natuurlijk is dit uitbundig gevierd.